Bebek Kilo Tablosu ve Boy Tablosu Hakkında Her şey

Bebek Kilo Tablosu Hakkında Her şey
Bebeklerin sağlıklı gelişimlerini gözlemleyebilmek için belirli aralıkla yapılan boy ve kilo ölçümü oldukça önemlidir. Özellikle bebeklerin doğumu sonrası 1 yıl içerinde boy ve kilolarında farklılıklar oluşmaktadır. Bebeklerin boy ve kilo ölçümleri yapılırken yaşına göre boy ve kilo farklılıklarına dikkat etmek gerekir. Bebeğin boy ve kilosu arasında yaşıtlarına göre alt ve üst sınırlara dikkat edilmesi gerekir. Bebek kilo tablosu yorumlanırken Persentil adın verilen araçlardan yararlanılmalıdır. Peki Persentil aracı nedir?
Bebek Kilo Tablosu Yorumlanırken Persentil Aracının Önemi Nedir?
Bebek persentil, bebeklerin yaşıtlarına göre büyümesinin nasıl olduğunun görülmesine yarayan araçtır. Pestensil tablosu oluşturulurken 3 kriter ön plandadır. Bebeklerin kilosu, boyu ve baş çevresinin ölçülerinin kontroller esnasında kayıt altına alınmasıyla oluşan tablodur. Bebeğin gelişimini takip etmekte kullanılan bu tablo sayesinde oluşabilecek sorunların çözümü daha kolay şekilde olabilmektedir. Bebeklerinin Persentil değerlerini bilen ebeveynler için bebek kilo tablosunu yorumlamak daha kolay olabilmektedir.
Pestesil Tablosu Oluşturulurken Ölçümlerin Nasıl Yapmalıdır?
Bebek kilo tablosu üzerinde yapılacak yorumlardan önce kilo ve boy ölçümleri yapılmalıdır. Boy ve kilo ölçümü esnasında bazı detaylar ölçümlerin tam ve düzgün şekilde yapılmasını sağlamaktadır. Bebeklerin kilosu hesaplanırken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar vardır. Bu püf noktalara dikkat edilerek çok daha net şekilde yorumlama yapmak mümkün hale gelir.
Tartım yapılacak terazi mutlaka sıfırlanmalıdır. Tartının sıfırlanmaması bebek kilo tablosu üzer,nde yanlış yorumlamalara neden olabilir. Bebeklerin kilo ölçümü beslenmeden önce yapılması gerekir. Bunların dışında üzerinde ağırlık yaratacak materyaller bulunmamalıdır. Kuru bezle ve üzerinde sadece iç çamaşırı olacak şekilde bebeklerin kilo ölçümü yapılır. Bebeklerin çok hareket etmedikleri zamanlarda ölçüm yapılması gerekir. Bebeklerin kilo tartımı sırasında bebek tartısı kullanılmalıdır. Bebek tartısının olmadığı durumlarda farklı metotlarda kullanılabilir.
Bebeğin evde kilo ölçümü için ebeveyn tek başına tartının üzerine çıkıp tartıldık sonra çıkan sonucu bir yere kaydetmelidir. Sonra bebeği kucağına alarak tekrar tartılmalıdır. Çıkan sonuç yine bir yere not edilmelidir. Ebeveynin bebek kucağındayken terazide yazan değerden ilk olarak sadece kendisinin tartıldığı değer çıkarılır. Çıkan sonuç bebeğin kilosudur. bebek kilo tablosu değerlendirmesinde sadece kilo kadar boy ölçümünün de önemi rol oynamaktadır.
Bebeklerin boyu yatırılarak ölçülmektedir. Ölçüm esnasında bebeğin üzerinde bulunan ayakkabı ve çorap çıkarılmalıdır. Bebeğin baş bölgesinde bulunabilecek saç tokası, kurdele ve şapka gibi boy ölçümünü engelleyebilecek materyallerin çıkarılması gerekir. İki kişi tarafından ölçüm yapılması işleri kolaylaştıracaktır. Ölçüm esansında bebeğin doğal pozisyonu bozulmamalı ve baskı uygulanmamalıdır. Bebeklerin boyu ölçülürken cihaz kullanılmaktadır.
Bebek boy ölçüm esnasında infantometre adında cihaz kullanılmaktadır. Bebeğin başı infantometre cihazının sabit tarafına yaslanır. Diğer tarafı sürüklenecek bebeğin topuklarına dayanır. Bu sırada bebeğin bakışları yukarı doğru dik olacak şekilde ayarlanmalıdır. Ölçüm esnasında bebek olabildiğince düz bir pozisyonda durmalıdır. infantometre üzerinde çıkan sonuç kaydedilmeli çıkan sonuç küsuratlı ise rakamı yuvarlama işlemi yapılmalıdır. Bebeğin ağırlığı ve infantometre üzerinde çıkan sonuca göre bebek kilo tablosu üzerinde uygun aralık tespit edilmelidir.

Bebek Kilo Tablosuna Göre Bebeğin Kilosu Düşükse Ne Yapılmalıdır?
Bazı durumlarda bebeğin kilosu yaşıtlarına bebek kilo tablosunda göre düşük kalabilmektedir. Bu durumda bebeğin kilosuna neden olabilecek etkilerin ilk öncelikle belirlenmesi gerekir. Bebeklerde çok sık rastlanan kabızlık, iştahsızlık ve ishal gibi faktör bebeğin kilo kaybetmesine veya sağlıklı olarak kilo alamamasına neden olabilir. Bunun dışında demir eksikliği gibi çeşitli vitaminlerin eksikliğine yine bebeğin kilo almasına engel olabilmektedir. Bebeğin gıdasının veya alışkanlıklarının değişmesi de bebeğin kilosu üzerinde etki edebilir. Bunların dışında da ebeveynden kaynaklı bazı sorunlara olabilmektedir.
Bebeklerinin yaşıtlarıyla doğru orantılı olarak kilo alması bebeğin gelişimi için oldukça önemlidir. Bu yüzden bebek kilo tablosuna göre bebekleri kilolarının takip edilmesi gereklidir. Bebeğin yeterince kilo alamaması ebeveynlerin bazı deneyimsizliklerinden dolayı meydana gelebilmektedir. Ebeveynlerin emzirmeyle alakalı olabilecek tecrübesizlikleri bebeğin yeterli kiloyu alamamasında önemli rol oynayabilmektedir. Bebeğin doyduğunu zannedip erken kesilen emzirmeler bebeğin kilo alamamasına neden olabilir. Emzirme sırasında ebeveynin doru pozisyonda olamaması bebeğin yerli gıdayı alamamasına neden olabilmektedir.
Ebeveyninin emzirme deneyimsizliği yaşayanların mutlaka hekimlerden tavsiye alması gerekir. Bebeğinin beslenmesinden emin ancak bebeğin kilosunda eksiklik fark eden ebeveynler mutlaka bebeklerini hekime göstermelidir. Bebekteki kilo kayıplarının sebebi bebekteki bazı sağlık sorunları olabilir. Bebek kilo tablosuna göre kilo almayan veya fazla kiloya sahip olan bebeklerin ebeveynlerin zaman kaybetmeden ve mutlaka hekime başvurması gerekir.
Bebek Kilo Tablosuna Göre Bebeğin Kilosu Fazlaysa Ne Yapılmalıdır?
Bebeklerin sağlıklı şekilde kilo alması gelişimlerinin sorunsuz olması açısından oldukça önemlidir. Bebek kilo tablosu göre kilosunda fazlalık olan bebeklerin beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek gerekir. Anne sütü özellikle bebeğin ilk doğumundan sonraki altı ayda oldukça önemli rol oynar. Anne sütü bebeğin ilk altı aydaki tüm beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir. Anne sütüyle beslenmesi mümkün olmayan bebeklerde ek gıda takviyesi için mutlaka uzman hekimden yardım alınmalıdır. Bilinçsiz kullanılan ek gıda takviyeleri bebeğin kilo almasına neden olabilmektedir.
Bebeklerin aşırı kilo almasının nedenlerinden biride şekerli ve işlenmiş gıdalardır. Uzman hekim kontrolü dışında kullanılan tatlı ve yüksek kalorili gıdalar bebeğin sağlıksız şekilde kilo almasına neden olabilmektedir. Beslenmede hekim tavsiye edeceği porsiyon ölçeğinden fazla beslenmesi bebeğin fazladan kilo almasına neden olabilmektedir. Beslenmesi normal ancak bebek kilo tablosuna göre kilolu bebeklerde kronik obezite veya diyabet kronik hastalıklar olabileceğinden hekime başvurmak gerekir.
Bebek Kilo Tablosuna Göre Bebeğin Boyu Kısa İse Ne Yapılmalıdır?
Bebekler yaştaşlarıyla uyumlu olacak ölçülerde boy uzunluğuna sahip olmalıdır. bebek kilo tablosuna göre daha kısa olan bebeklere besleneme yetersizliğinden olabilmektedir. Bunun yanı sıra normalden kısa bebeklerde; kronik bazı hastalıklar, kemik hastalıkları, hormon sorunları veya genetik sorunlar olabilmektedir. Boy kısalığındaki sorunların net cevabını ise ancak uzman hekimin yapacağı tarama testleri verebilmektedir. Eğer bebek yaştaşlarından ve bebek kilo tablosuna göre daha kısa ise mutlaka uzman hekime başvurulmalıdır.
Bebek Kilo Tablosu Takibi Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?
Bebeklerin sağlıklı bir gelişim göstermesi için boy ve kilo takibi konusunda uzman hekimler tarafından yapılmalıdır. Uzman hekim dışında ebeveynler, bebek kilo tablosu üzerinden bebeklerinnin gelişimi 1 yıl yani 12 ay boyunca takip edilmelidir. Bebeklerin kilo ve boy ölçümleri her ay düzenli olarak yapılmalıdır. Unutulmamalıdır ki bebeğin kilo ve boy oranındaki sağlıklı artış bebeğin gelecekte sağlıklı bir birey olmalarını sağlamaktadır. Tablonun dışına çıkan veya şüpheli ve gözle görülür orantısız kilo ve boy oranında acil olarak hekime başvurulmalıdır.
Bebeklerin Boy ve Kilo Gelişimleri Sırasında Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?
Bebekler ilk doğdukları anda doğumdan kaynaklı bazı şişlikler oluşmaktadır. Bebeğin doğum sonrasındaki şişlikleri artış gösterir ve sonra azalma yaşar. Bu günlerde ani kilo alması veya kaybetmesi olabilir. Doğum sonrası günlerde bebekler ideal olan kilolara kavuşur. Doğum sonrası kilolar konusunda endişe edilmemeli ancak bebeğin her zaman doktor kontrolü altında kalması gerekir.
Bebekler doğumundan sonraki ilk 6 ay içerisinde hızlı şekilde kilo alır ve boyları uzar. 8. aydan sonra bebekler daha fazla hareket ettiğinden enerji harcar ve kilo kaybeder. Bu yüzden bebeklerde 8. Ay sonrası kilo alımı yavaşlama eğilimi gösterir. Bebeklerde 12 ay ve sonrasında kilo alımı ve boy uzaması yavaşlamaktadır. 12 aydan sonra bebeklerde kilo alımı ve boy uzaması belirli bir oranda gerçekleşmektedir. Doğumdan sonra özellikle ilk 12 ay bebek kilo tablosu dikkatle takip edilmelidir. Oluşabilecek anormalliklerde doktora başvurulmalıdır.
Ebeveynler için bebekleri en değerli varlıklarıdır. Bebeklerin sağlıklı gelişim göstermesi ebeveynleri en çok mutlu eden konudur. Gelişimin sağlık ve sorunsuz olması için bebek kilo tablosu takibi oldukça önemlidir. Bebek kilo tablosu takibi önemli olsa da bebeğin gelişimi için en önemli konu değildir. Bebeğin gelişimindeki en önemli konu bebeklerin her zaman doktorların kontrollünde olmasıdır. Ebeveynleri zamanında veya anormal bir durum görmeleri durumunda bebeği hızlı şekilde doktora götürmelidir.
Erkek ve Kız Bebek Kilo Tablosu Farklımıdır?
Erkek ve Kız Bebeklerin kilo ve boy uzunları aynı yaşta olsalar da biraz faklılık göstermektedir. Erkek bebekler kızlara nazaran hızlı büyüme eğilimi göstermektedir. Erkekler, kız bebeklere göre ilk aylarından daha fazla kilo ve uzunluğa sahiptir. Erkek bebekler ilk doğdukları anda kızlardan 1 ile 3 santimetre arası daha uzundur. Bu yüzden erkek ve kızlar bebeklerde kilo tablosu farklı ölçü değerlerine sahiptir. İlk aylardan sonra erkek ve kız bebeklerin arasında oluşan büyüme oranı hemen hemen aynı seviyeye gelmektedir. Bebek Kilo tablosunda da bu durum açık şekilde gözükmektedir.